29-03-14

OPGELET... ZOMERTIJD!!!

De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. In de nacht van zaterdag 29.03.14 op zondag 30.03.14 worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur.
zomertijd
 
  
Zomertijd en dagelijkse gang
Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we 's avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien 's avonds donker. Dankzij de zomertijd verschuift de daglichtperiode een uur.

Het weer stoort zich uiteraard niet aan de zomertijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur opschuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt. Door de zomertijd valt het warmste moment gemiddeld ongeveer tussen drie en vijf uur in de middag. De laagste temperatuur van het etmaal wordt door de zomertijd ook later bereikt, zodat de dag voor ons in het algemeen wat frisser begint met een grote kans op ochtendmist en mogelijk een ontregeling van het slaap/waak ritme.

Geschiedenis (zomer)tijdregelingen
In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Benjamin Franklin (1706-1790), Amerikaans afgevaardige in Parijs en bekend als uitvinder van de bliksemafleider, was één van de eerste die de zomertijd beschreef. In een essay, dat hij schreef toen hij in de lente van 1784 een keer vroeg wakker werd, verbaasde hij zich dat de zon zo vroeg in de ochtend al scheen. Dat had vóór hem waarschiujnlijk nog niemand opgemerkt. "Hoeveel kaarsen en dus geld kon je vooral in de zomer wel niet uitsparen door een paar uur eerder te leven".

De uitvinder van de zomertijd is de Londense aannemer William Willett, die in 1907 op een pamflet schreef: "Gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?" Volgens zijn becijferingen zou de natie tweeëneenhalfmiljoen aan elektriciteitskosten kunnen besparen. Zijn idee werden eerst belachelijk gemaakt maar twee jaar na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog werd de zomertijd in de hele wereld geruisloos ingevoerd als besparende maatregel.

Tot begin de 20e eeuw had nagenoeg elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.

De komst van de spoorwegen maakte invoering van een landelijke standaardtijd noodzakelijk. Van 1909 tot 16 mei 1940 kende Nederland de "Amsterdamse tijd", die 20 minuten voorliep op de West-Europese tijd (Greenwich Mean Time) en 40 minuten achter op de Midden-Europese Tijd. Dus 12:00 uur in Nederland was 11:40 in Londen en 12:40 in Berlijn. Overgang naar de huidige Middeneuropese Tijd vond plaats op 16 mei 1940: op bevel van de Duitse bezetters werd de klok toen één uur en 40 minuten vooruit gezet. Die zomertijd duurde ook gedurende de winters van 1941 en 1942. Pas in november 1942 werd de klok weer n uur teruggezet. In de jaren 1943-1945 gold alleen 's zomers de zomertijd, maar in 1946 werd deze voor een periode van ruim dertig jaar geheel afgeschaft. Voor de tijdrekening die we nu kennen is de aarde verdeeld in 24 zones, waarin een standaardtijd geldt. Als maatstaf (universele tijd) wordt de tijd van Greenwich in Engeland genomen. Nederland en het grootste deel van Europa liggen in de zone ten oosten daarvan, waarin het een uur later is dan in Greenwich. De tijd wordt de Middeneuropese Tijd genoemd (MET) in de zomer de Middeneuropese zomertijd (MEZT). 

Niet overal zomertijd
Europa is eensgezind over de zomertijd maar wereldwijd worden de klokken niet overal verzet . In een strook rond de evenaar is verschil in zomer- en wintertijd niet nodig omdat de zomer- en winterdagen daar vrijwel even lang duren. In Canada is de provincie Saskatchewan de enige uitzondering in dat land en ook Japan en China doen niet aan zomertijd. Australië kent een aantal regio's zonder zomertijd. In de Verenigde Staten doen Arizona en Hawaï niet mee. De tropische ligging van Hawaï levert geen grote verschillen in uren daglicht op. In Arizona is het zo warm dat de grotere behoefte aan airco's de energiebesparingen door de zomertijd teniet zou doen.

 

00:00 Gepost door manolito in LVVBM, voetbal | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lvvbm, zomertijd |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.